Hos Fyran

Hallontårta

Här kommer ett mumsigt recept på en tårta som vi bakade när Vilma fyllde 4 år ?.

Raw Food

HALLONTÅRTA

RECEPT

Ca: 10 bitar

INGREDIENSER

Botten:

2 dl mandlar (går såklart bra med andra nötter)
2 dl dadlar
1 nypa havssalt

 

Fyllning:

4 dl blötlagda cashewnötter (blötlägg gärna under natten eller i minst fem timmar)

Såhär blötlägger du nötter:
– Skölj nötterna
– Lägg dem i en skål
– Täck nötterna med rumstempererat vatten (mer vatten än nötter)
– Häll över lite havssalt (omkring en matsked havssalt per liter vatten)
– Täck skålen med en linne-/ kökshandduk så att de kan ”andas”
– Undvik direkt solljus
– Byt gärna vatten någon gång under själva blötläggningen
– Häll av vattnet i ett durkslag
– Skölj nötterna noga – KLART!

Saften från 2 st lime
1 tsk vaniljpulver
6 msk kokosolja
4 msk honung
2.5 dl hallon – använder du frysta hallon ska de vara upptinade och vätskan ska ha runnit av.

 

GÖR SÅHÄR

Börja med kakans botten.

Mixa mandlar, dadlar och havssalt i en mixer eller matberedare och mixa till önskad konsistens. För mera crunch – mixa kortare tid, annars till en jämn massa.

Tryck ut massan i en springform med avtagbar kant, fukta fingrarna med vatten så går det lättare.

Skölj mixern ordentligt innan du gör fyllningen. Värm upp kokosolja och honung i en kastrull på svag värme och vispa lätt.

Häll alla ingredienser till fyllningen, förutom hallonen, i en mixer och mixa till en jämn och fluffig smet. Detta tar några minuter, det ska bli en gräddliknande konsistens.
Bred ut hälften av fyllningen på kakans botten med en slickepott.

Ha nu i hallonen och mixa till en jämn smet. Bred ut den rosa fyllningen över kakans första lager.

Täck kakan med plastfilm och ställ in i frysen, låt stå i minst fem timmar.

Ta fram kakan 30 minuter innan servering.

Mmmm, ät och njut?!

Förvara kakan i kylen om det blir någon bit över.

Det går att byta ut hallonen mot blåbär eller jordgubbar (det blir en jordgubbsversion av denna till Midsommar) och det fungerar också bra att bara ha fyllningen, utan att tillsätta några bär. Den är supergod precis som den är!

 

Kram K.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats