Idag har vi julpyntat! Åh vad jag älskar advent och få ta fram alla julsaker. Ljusstakar & stjärnor till fönstren, min gamla kyrka med rött tak som jag hade när jag var liten och som spelar, tomtar i olika former och storlekar, mossa och hyacinter.
Vi har pyntat allt till advent och jag älskar det fram till nyår, då ska allt bort☺️.
För att inte tala om julmusik, hur bra och härligt?! Ljuvligt!!
En vit julros till vardagsrumsbordet fixa Anders & Matilda idag. Är inte så förtjust i julstjärnor och amaryllis utan föredrar hyacinter och julrosor.
Har även bakat världens godaste Lussebullar?.
Hittade receptet hos Matplatsen för ett par år sedan och sen dess har vi bakat dessa.
Lussebullar fyllda med mandelmassa
RECEPT
ca 25 stycken bullar
Deg;
125 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt (50 gram) jäst för söta degar
1.5 dl socker
1/2 tsk salt
2 påsar saffran (1 gram)
ca 15 dl vetemjöl
Fylling:
200 gram rumstempererat smör
150 gram mandelmassa
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg att pensla bullarna med
pärlsocker att strö över bullarna
GÖR SÅHÄR:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm till 37 grader. Häll i saffran och rör om.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, sockret, saltet och nästan allt mjöl.
Knåda samman till en deg och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Vispa samman ingredienserna till fyllningen med hjälp av en elvisp.
Stjälp upp degen på mjölad bakskiva och knåda den smidig.
Dela degen på två och kavla till en avlång kaka. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka och rulla ihop.
Skär varje rulle i lagom stora bitar (efter eget tycke och smak?) och lägg i bullformar.
Låt jäsa 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 10 min.
Kram K.
Senaste kommentarer